MATConnect is een online bibliotheek van Vanden broele

Opmaak omgevingsanalyse in een lokaal bestuur

De lokale verkiezingen van volgend jaar, 13 oktober 2024, zijn iets minder dan anderhalf jaar van ons verwijderd.

Het huidige meerjarenplan (MJP) loopt tot het jaar na de verkiezingen, 2025. Toch worden bepaalde onderdelen van toekomstige MJP’s (2026-2031) al langzamerhand voorbereid, zodat de ploeg die wordt (her)verkozen, sneller aan de slag kan om beleidskeuzes te maken en het nieuwe MJP in de steigers te zetten.

De opmaak van de omgevingsanalyse (OA) is een eerste stap in de beleidsplanning van een lokaal bestuur. De analyse valt uiteen in een externe en een interne omgevingsanalyse.

De omgevingsanalyse is een objectief document dat in principe nog geen beleidssuggesties bevat van de administratie van de stad of gemeente naar het nieuwe, toekomstige bestuur. De samenstelling van de OA vertrekt dan ook vanuit (objectieve) vaststellingen binnen de stad of gemeente en niet vanuit een beleidskeuze. De beleidskeuzes worden overgelaten aan het nieuw geïnstalleerde bestuur na de verkiezingen.

Onze expert Gijs Boute vertelt er in onderstaand artikel iets meer over.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in MATConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...