MATConnect is een online bibliotheek van Vanden broele

Weetjes maart 2023

1) Praktijkcase: Verandertraject Vilvoorde

In samenwerking met Probis doorliep Vilvoorde recent een veranderingstraject. Benieuwd en/of op zoek naar inspiratie? De redactie van MatConnect kreeg een inkijk. Lees de praktijkcase van het verandertraject in  Vilvoorde hier.

2) Dankzij Vlaamse subsidie zal Wingene automatisch geboortepremies kunnen toekennen aan gezinnen

De gemeente Wingene kan rekenen op 500.000 euro Vlaamse subsidie voor het project ‘Family ProEf’. Een innovatief project dat werk maakt van het automatisch toekennen van o.a. geboortepremies. De redactie van Subsidiemanager ging langs bij projectleider Tim Denoulet, die met trots hun project voorstelt. Lees het verslag hier.

3) Interview met nieuwe voorzitter Vlofin Tom Gevaert en voormalig voorzitter Herwig Hoskens

In 2022 werd op 6 en 7 mei op het tweejaarlijkse congres van Vlofin een nieuwe voorzitter bekendgemaakt. Tom Gevaert neemt de fakkel over van Herwig Hoskens. We brachten hen samen om te reflecteren over de recente uitdagingen en om een blik te werpen op de toekomst. Lees het interview hier.

4) Wist-je-dat een missie, visie en strategie verschillende zaken zijn?

De termen missie, visie en strategie worden vaak foutief door elkaar gebruikt, maar waar ligt het verschil dan wel binnen deze termen? Ontdek het hier.

5) Kritische blik: Bestuurlijke koterijen in Vlaanderen?!

Herwig Reynaert (UGent) bespreekt in zijn maandelijkse column voor MATConnect de gevolgen van deze regiovorming. Begrip is er zeker: "Nu vindt een bestuurlijke kat er haar jongen niet in terug." Maar of het oprichten van regio's hiervoor de beste beleidskeuze was? Lees de column hier.

6) Als het regent in Brussel, dan druppelt het bij de lokale besturen

Binnenkort start de federale regering aan de eerste begrotingscontrole van 2023. Het Monitoringcomité publiceert meestal voorafgaandelijk aan deze controle zijn rapport over de actuele begrotingstoestand. Dit rapport omvat o.a. een herraming van het lopende begrotingsjaar én van het meerjarenplan op basis van de middellange termijnvooruitzichten gepubliceerd door het Federaal Planbureau in februari. In dit artikel bespreekt Peter Vanmechelen bespreekt het laatste rapport (16 maart jl.).

7) De zomerschool is een blijvertje

In een zomerschool krijgen leerplichtige leerlingen en kleuters tijdens de zomervakantie gedurend een leertraject op maat, gekoppeld aan sport, spel of een ander vrijetijdsaanbod. Scholen en lokale besturen kunnen een zomerschoolaanbod organiseren en hiervoor subsidies ontvangen. Meer weten? Lees volgend artikel.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...