MATConnect is een online bibliotheek van Vanden broele

Nieuw(s) in juni 2023

Hemelwaterverordening 2023 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad

Nadat de Vlaamse Regering de Hemelwaterverordening 2023 in februari reeds goedkeurde, werd ze op 20 juni ook gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze nieuwe Hemelwaterverordening houdt een aantal verstrengingen in en zet in op het verplicht voorzien van meer en grotere infiltratie- en buffervoorzieningen. Ze zal in werking treden op 1 oktober 2023 en is van toepassing op alle vergunningsaanvragen die nadien worden ingediend. Heel bijzonder is dat de Hemelwaterverordening vanaf 7 juni 2025 ook van toepassing zal zijn op het openbaar domein.

Bron: OmgevingConnect

 

Voorrangsbeleid 'Wonen in eigen streek' (WIES) bekrachtigd en afgekondigd door de Vlaamse Regering

Het decreet over wonen in eigen streek maakt het mogelijk voor minder kapitaalkrachtige inwoners om een woning te kopen in hun eigen gemeente of de streek waarin ze opgegroeid zijn, in besturen zijn met de hoogste vastgoedprijzen. Eerder was er al een regeling 'wonen in eigen streek' in het Grond- en panendecreet, maar die werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof. 

Een lijst van besturen die in aanmerking komen voor de regeling zal worden samengesteld door de Vlaamse Regering. Besturen kunnen dan zelf de keuze maken om de WIES-regeling toe te passen. De betaalbaarheid zou immers verwezenlijkt worden door de gemeente door financieel tussen te komen voor minstens 50% van het  grondaandeel.

Het decreet wordt nog verder uitgewerkt in een uitvoeringsbesluit. 

 

Besturen met meer dan 15% sociale woningen kunnen dan toch financiële steun krijgen

Het Grondwettelijk Hof (GwH, arr. 92/2023) heeft de maatregel vernietigd waarbij sociale woonbeleidsconvenanten (die voor de realisatie van sociale woningen recht geven op financiering door het Vlaamse Gewest) enkel kunnen worden afgesloten in besturen waar het aantal gerealiseerde en de geplande sociale huurwoningen, ten opzichte van het aantal huishoudens in de gemeente, niet meer bedraagt dan 15%. 

De impact van de beslissing is eerder beperkt, want er zijn op vandaag slechts vijf besturen die aan die 15% komen.

 

Nieuwe omzendbrief overlast in recreatiegebieden en recreatiezones gepubliceerd

Een update van de omzendbrief van 23 juni 2021 betreffende de overlast in recreatiegebieden en recreatiezones werd begin op 8 juni 2023 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. 

Vlak voor de zomer, en zeker met het zomerse weer waarop we in juni al getrakteerd werden, belooft het weer druk te zijn in de vele mooie recreatiegebieden die ons land telt. 

Uitgebreidere info via MATConnect

 

Jaarlijks rapport Belfius rond de stand van zaken van de lokale financiën gepubliceerd

Belfius heeft in juni haar jaarlijkse studie Lokale Financiën 2023 voorgesteld. Met concrete cijfers heeft de grootbank toegelicht hoe lokale besturen het voorbij jaar het delicate evenwicht van kosten en uitgaven hebben beheerd.

Bron: FINConnect

 

Aftellen naar een verkiezingsjaar met Vanden Broele ter ondersteuning van de praktische organisatie

Nog één jaar tot de eerstvolgende verkiezingen. En uiteraard kan men daarbij opnieuw rekenen op Vanden Broele als betrouwbare partner voor de ondersteuning en begeleiding van zowel de gemeentelijke diensten, kantons en vredegerechten alsook de rechtbanken van eerste aanleg.

Zowel opleidingen als juridische ondersteuning bieden wij aan. Maar ook de praktische organisatie hoeven de lokale besturen niet alleen te dragen. 

En de voorbereiding daarop begint nu al, één jaar voor datum. Een volledig overzicht met ons aanbod kan u terugvinden op een overzichtelijke overzichtspagina

 

Vlaamse Regering geeft uitstel in kader van LEKP 2.1

Vrijdag 16 juni 2023 heeft de Vlaamse Regering beslist om het besluit te wijzigen dat de regels vaststelt voor de toekenning van een subsidie aan de Vlaamse gemeenten voor klimaatacties ter uitvoering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1. De datum voor het bezorgen van de gemeenteraadsbeslissing tot ondertekening van het LEKP 2.1 wordt verschoven van 5 juli 2023 naar 5 oktober 2023.

Dit bericht op MATConnect.

Meer info over het LEKP via Subsidiemanager

 

Uit een bestuur: Zoersel installeert traplift in bibliotheek waardoor Firras (9) voortaan zelf boeken kan kiezen

Een mooi verhaal lazen we deze week uit het Antwerpse Zoersel. Om de 9-jarige Firras die in een rolstoel zit ook de kans te geven om zelf boeken uit te kiezen uit de jeugdafdeling die zich op de eerste verdieping bevindt, heeft de gemeente Zoersel geïnvesteerd in een traplift.

De traplift is een mobiel system dat ook ingezet zal kunnen worden in andere gebouwen van het bestuur.

Bron: VRT

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...