MATConnect is een online bibliotheek van Vanden broele

Ethiek aan het werk in lokale dienstverlening

Lokale besturen bevinden zich op het unieke wrijvingsvlak met de burger: de interactie is er intens en nabij en dat vergt van civil servants ook een aangepaste mindset. Denk maar aan klachten van burgers, problemen met de uitvoering van een contract, protesten tegen een infrastructuurwerk, enz. 

Maar door een andere aanpak en aangepaste procedures kan de dienstverlening geheroriënteerd worden. Dankzij alternatieve conflictoplossing (via bemiddeling en onderhandeling) kunnen conflicten voorkomen en genezen worden. Verschillende besturen hebben in de praktijk al bewezen dat ze door aangepaste procedures hun dienstverlening tot een hoger niveau brengen. Of hoe je ethiek kan inzetten om de dienstverlening vorm te geven.

Een gloednieuwe publicatie die hierop ingaat werd toegevoegd aan het kennisplatform MATConnect. Experten Eric Lanksweerdt en Kristien Verbraeken leggen hun expertise in de schaal om allerlei vormen van alternatieve conflictoplossing uit te tekenen en te analyseren. Daarnaast worden tien inspirerende, en vooral echte, cases (meestal uit lokale besturen) beschreven*:

In deze publicatie komen de civil servants zelf aan het woord om hun ervaringen en inzichten te delen, langs trajecten van vallen en opstaan, maar vooral ook van verbeterde dienstverlening en hernieuwde instrumenten. Vervolgens analyseren Eric Lancksweerdt en Kristien Verbraeken de ethische motieven en gedragslijnen uit deze tien cases. Tot slot formuleren ze op basis daarvan een reeks lessen en leerpunten om op die manier mee richting te geven aan ethisch innoverende en hands-on dienstverlening. 

* Consulteerbaar voor besturen met een actieve licentie op MATConnect

----

Beschikbaarheden:

  • digitale editie exclusief consulteerbaar voor MATConnect-abonnees.
  • papieren editie bestelbaar via de webshop.

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in MATConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...