MATConnect is een online bibliotheek van Vanden broele

Wist je dat ... authentiek leiderschap essentieel is?

Authentiek leiderschap is een leiderschapsstijl die gebaseerd is op eerlijkheid, integriteit en oprechtheid.
Kenmerken van authentiek leiderschap zijn onder andere:

  1. Zelfbewustzijn. Authentieke leiders begrijpen zichzelf goed en zijn zich bewust van hun sterke en zwakke punten. Ze zijn eerlijk over hun waarden, overtuigingen en emoties.
  2. Eerlijkheid en integriteit. Authentieke leiders handelen op basis van ethische principes en zijn eerlijk en transparant in hun interacties met anderen.
  3. Kwetsbaarheid. Authentieke leiders tonen kwetsbaarheid door open te staan voor feedback, hun fouten toe te geven en te leren van mislukkingen. Dit bevordert het vertrouwen en de betrokkenheid binnen het team.
  4. Empathie. Authentieke leiders tonen oprechte interesse in anderen en hebben het vermogen om zich in te leven in de behoeften en gevoelens van hun medewerkers.
  5. Visie en doelgerichtheid. Authentieke leiders hebben een duidelijke visie voor de toekomst en inspireren anderen om zich in te zetten voor gemeenschappelijke doelen.
  6. Consistentie. Authentieke leiders handelen consequent en voorspelbaar, wat helpt bij het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid.
  7. Positieve invloed. Authentieke leiders hebben een positieve invloed op anderen door hun energie, optimisme en enthousiasme, en ook door hun eerlijkheid en zelfreflecties.
  8. Coachend leiderschap. Authentieke leiders moedigen de ontwikkeling van anderen aan en ondersteunen hun groei en succes.
  9. Het bevorderen van diversiteit en inclusie. Authentieke leiders erkennen en waarderen de unieke bijdragen van diverse teamleden en bevorderen een inclusieve cultuur waarin medewerkers zich goed voelen, hun talenten kunnen tonen en een echte meerwaarde kunnen laten zien.
  10. Betrokkenheid en respect (zie ook de link met empathie). Authentieke leiders tonen oprechte interesse in de behoeften en belangen van hun teamleden en behandelen anderen met respect en waardigheid.

Authentiek leiderschap is dus essentieel in deze tijden en draagt bij aan een positieve werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd, geïnspireerd en gemotiveerd voelen. Door deze eigenschappen te omarmen kunnen leiders hun medewerkers effectiever ondersteunen en een duurzame impact hebben op hun team(s) en op de organisatie.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...