MATConnect is een online bibliotheek van Vanden broele

Wist je dat ... zelfzorg de basis is om voor anderen te zorgen?

Als leidinggevende ben je heel sterk bezig met anderen: met het beleid, met de medewerkers, met de collega-leidinggevenden of met de burger. Je zet je maximaal in, probeert iedereen tevreden te stellen door een sterke dienstverlening aan te bieden die kwaliteitsvol, snel en correct is. Maar soms gaat dit ten koste van jezelf en dan voel je doorheen de week je eigen energieniveau verminderen.

Het is evenwel belangrijk om als leidinggevende jezelf goed te verzorgen zodat je voor anderen kan blijven zorgen. Of meer in managementtaal: zelfmanagement is een voorwaarde voor het managen van anderen. Dat is essentieel om effectief te zijn in je rol en om je team(s) naar succes te leiden.

Hier zijn vijf tips voor zelfmanagement als leidinggevende:

  1. Stel duidelijke doelen. Identificeer jouw belangrijkste doelen als leidinggevende (voor jezelf en voor je team(s)) en stel duidelijke en meetbare doelstellingen op. Zorg ervoor dat deze doelen in lijn zijn met de strategische doelstellingen van de organisatie en communiceer ze naar het team of de teams. Regelmatig evalueren en aanpassen van de doelen zal je helpen gefocust te blijven en op de juiste koers te blijven. Doelen helpen ook om thuiswerkers goed op te volgen, zonder in de vermoeiende urenkwestie te komen. Doelen helpen ook om nutteloze vergaderingen waarin je zeker nodig bent te vermijden en om vergaderitis tegen te gaan.
  2. Stel prioriteiten. Als leidinggevende heb je veel verantwoordelijkheden. Leer prioriteiten te stellen en concentreer je op de belangrijkste taken die bijdragen aan het behalen van de eigen doelen en de organisatiedoelen. Gebruik technieken zoals time management en de Eisenhower-matrix (belangrijke en dringende taken) om jouw tijd effectief te beheren en te voorkomen dat je je laat overweldigen door dagelijkse taken en massa’s vergaderingen en andere zogenaamd belangrijke afleidingen. Creëer ook echte eigen tijd, focustijd, voor je eigen werk, zodat je naast het communiceren en leidinggeven ook je eigen werk vlot en zonder zorgen kan opnemen.
  3. Ontwikkel zelfbewustzijn. Zelfbewustzijn is cruciaal voor zelfmanagement. Wees eerlijk naar jezelf toe over je sterke en zwakke punten en werk aan het versterken van je leiderschapsvaardigheden. Vraag feedback van je team(s) en collega’s en gebruik die feedback om je gedrag en besluitvormingswijzen te verbeteren.
  4. Leer goed delegeren. Als leidinggevende is het belangrijk om te leren delegeren. Identificeer de sterke punten van uw teamleden en wijs taken toe op basis van hun vaardigheden en interesses. Het delegeren van verantwoordelijkheden zal niet alleen je eigen werklast verminderen, maar ook het vertrouwen en de betrokkenheid van je team(s) vergroten.
  5. Zorg voor een goeie balans tussen werk en privé. Als leidinggevende loop je vaak het risico om jezelf volledig in het werk te verliezen. Het is echter belangrijk om een gezonde balans te behouden tussen werk en privéleven. Zorg voor voldoende rust, ontspanning en tijd voor persoonlijke interesses om je eigen energie en veerkracht te behouden.

Door deze zelfmanagementtips te implementeren kun je als leidinggevende effectiever worden, je team(s) beter ondersteunen en je eigen welzijn bevorderen. Dit zal je helpen om succesvolle resultaten te behalen en een positieve invloed uit te oefenen op je teamleden en op de organisatie. Zo zal je je goed voelen, meer zelfvertrouwen tanken zonder je schuldig te voelen en de focus behouden op de juiste team- en organisatiebrede zaken.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...