MATConnect is een online bibliotheek van Vanden broele

Wist je dat ... empathie een basiseigenschap is voor elke leidinggevende?

Empathie is het vermogen om de gevoelens, gedachten, visies en perspectieven van anderen te begrijpen en om mee te voelen. Het houdt in dat je in staat bent om jezelf in de schoenen van anderen te plaatsen en hun emoties en standpunten te begrijpen, zelfs en vooral als ze verschillen van die van jou.

Voor een leidinggevende is empathie essentieel om effectieve relaties op te bouwen en te onderhouden met teamleden. Wanneer een leidinggevende empathie toont, geeft dit blijk van zorg voor het welzijn van medewerkers en creëert het een positieve en ondersteunende werkomgeving. Door de gevoelens en behoeften van teamleden te begrijpen, kan een leidinggevende beter inspelen op individuele motivaties en uitdagingen, wat de teamdynamiek en prestaties ten goede komt.

Empathie vergroot ook de effectiviteit van communicatie. Een empathische leidinggevende luistert actief naar medewerkers, erkent hun perspectieven en betrekt hen bij besluitvorming. Dit bevordert een open dialoog en versterkt het gevoel van betrokkenheid bij de organisatie. Kortom, empathie is een cruciale eigenschap voor leidinggevenden omdat het bijdraagt aan een positieve werkomgeving, betere communicatie, verhoogde betrokkenheid van medewerkers en uiteindelijk verbeterde prestaties van het team en de organisatie als geheel.

Empathie lijkt – vanuit diverse onderzoeken – een combinatie te zijn van aangeboren neigingen en aangeleerde vaardigheden. Hoewel sommige mate van empathie mogelijk aangeboren is, kan het ook worden ontwikkeld en versterkt door ervaringen, opvoeding en bewuste inspanningen. Baby’s en kleine kinderen vertonen bijvoorbeeld al vroege tekenen van empathie, zoals het reageren op de emoties van anderen. Dit suggereert dat er een aangeboren basis is voor het begrijpen van emoties van anderen. Echter, de diepte en het vermogen om empathie op complexe manieren uit te drukken, ontwikkelen zich in de loop van de tijd en worden sterk beïnvloed door omgevingsfactoren.

Empathie kan worden aangemoedigd en ontwikkeld door opvoeding, onderwijs en sociale interacties. Het bewust aanmoedigen van kinderen om rekening te houden met de gevoelens van anderen en het bespreken van situaties vanuit verschillende perspectieven kan helpen bij de ontwikkeling van empathische vaardigheden.

Volwassenen kunnen ook leren hun empathie te vergroten door:

  • actief te luisteren;
  • zich in te leven in anderen;
  • te oefenen met het begrijpen van verschillende standpunten;
  • bewust te werken aan het ontwikkelen van emotionele intelligentie.

Als leidinggevende is het dus zeker de moeite om voortdurend aan deze cruciale eigenschap te werken en deze te versterken.

Hierna volgen enkele eenvoudige tips om empathie aan te scherpen:

  • Luister actief. Neem de tijd om écht en diep te luisteren naar wat je medewerkers te zeggen hebben. Geef ze je volledige aandacht zonder afgeleid te worden door andere zaken.
  • Stel vragen. Toon interesse in de ervaringen van je medewerkers door gerichte vragen te stellen. Dit helpt je om hun perspectieven en uitdagingen beter te begrijpen.
  • Bekijk de situatie vanuit hun perspectief. Probeer je in te leven in de positie van je medewerkers. Denk na over hoe ze zich zouden kunnen voelen en waarom ze bepaalde standpunten innemen.
  • Sta open voor feedback. Moedig medewerkers aan om hun mening te delen en feedback te geven. Dit kan je inzicht vergroten in wat er speelt en hoe ze zich voelen.
  • Oefen perspectiefwisseling. Probeer je voor te stellen hoe het zou zijn om in de schoenen van je medewerkers te staan. Dit helpt bij het begrijpen van hun behoeften en zorgen.
  • Reflecteer op interacties. Na gesprekken en interacties neem je best de tijd om te reflecteren op hoe je hebt gereageerd en of je empathisch hebt gehandeld. Identificeer gebieden voor verbetering.
  • Ontwikkel je communicatievaardigheden. Hoe beter je in staat bent om je gedachten, visies, doelen, vragen en gevoelens effectief over te brengen, hoe meer je medewerkers zich begrepen zullen voelen.
Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...