MATConnect is een online bibliotheek van Vanden broele

Effecten van gemeentelijke fusies in internationaal perspectief: literatuurstudie SBV

Het Steunpunt Bestuurlijke Vernieuwing (een consortium van onderzoekers vanuit verschillende universiteiten) is momenteel bezig met vier langdurige onderzoeksprogramma's die cruciale problematieken bestuderen die verbonden zijn met de toekomst van lokale besturen in Vlaanderen:

  1. bestuurskracht (decentralisatie, fusies ...)
  2. regiovorming
  3. het Gemeentefonds
  4. lokale democratie

Het SBV publiceerde een boeiende literatuurstudie over gemeentelijke fusies. Deze overloopt de bevindingen van heel wat wetenschappelijk onderzoek en analyses rond (internationale) fusies en biedt een helder overzicht van de effecten. Is er schaalvoordeel? Wat is de impact van de transitiekost? Hoe hervormt een fusie het lokaal beleid?

De literatuurstudie bestaat uit 4 delen:

  • De onderzoekers gaan eerst dieper in op de Vlaamse context. Ze schetsen de rijke geschiedenis aan fusiegolven en geven aan hoe de Vlaamse overheid vandaag inzet op vrijwillige fusies.
  • Daarna schetsen ze het methodologisch kader van dit onderzoek.
  • In de analyse beschrijven ze de onderzoekstechnische en inhoudelijke bevindingen. Hier maken ze gebruik van voorbeelden uit de Vlaamse context om bepaalde inzichten meer concreet te maken.
  • Tot slot volgt de conclusie met enkele aanbevelingen voor toekomstig empirisch onderzoek naar de effecten van fusies.

Raadpleeg de volledige literatuurstudie en de samenvatting via onderstaande documenten.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...