MATConnect is een online bibliotheek van Vanden broele

Niet-naleving van de coronamaatregelen: beteugelen met een strafrechtelijke sanctie of met een GAS-boete?

De gouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte, kwam recentelijk in het nieuws. Hij riep de burgemeesters en politiezones in zijn provincie op om processen-verbaal op te stellen wanneer de burgers zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Deze manier zou volgens hem sneller en efficiënter zijn dan de loutere gemeentelijke administratieve sanctie (GAS). Ook de burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte heeft eenzelfde mening. “Zo zal er ook minder discussie zijn over de beslissing van een politieagent dan die van een ambtenaar’, aldus Bonte.

Het grootste tegenargument is dat de inkomsten van GAS-boetes rechtstreeks naar de kas van de gemeente gaan, terwijl de processen-verbaal dan weer rechtstreeks naar de federale overheid gaan.

Frankie Schram, professor aan de Katholieke Universiteit Leuven en tevens auteur van het boek ‘Gemeentelijke administratieve sancties: een antwoord op overlast?’, plaatst beide aanpakken tegenover elkaar in onderstaand artikel rekening houdende met de juridische grondslag van beide keuzes. Deze worden verder aangevuld met een praktische oriëntatie in het licht van de huidige uitdaging die hierboven omschreven werd.

Abonnees van MATConnect kunnen de bijdrage van Frankie Schram hier raadplegen.

 

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van MATConnect? Wenst u een vrijblijvende offerte of een (virtuele) demo?
Neem contact met ons op via 050 64 28 18 of info@matconnect.be.
Of neem alvast een kijkje op www.matconnect.be.

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...