MATConnect is een online bibliotheek van Vanden broele

Lokale overheidsopdrachten Efficiënt en duurzaam

Impuls 2023/1

Impuls 2023/1

In een notendop

Een continue en efficiënte stroom van leveringen, diensten en werken is van groot belang voor lokale besturen, zowel voor dagelijkse taken als voor grotere projecten. De link met overheidsopdrachten is altijd aanwezig, dus een solide basiskennis van het onderwerp blijft essentieel. Maar hoe pakken (adjunct-)algemeen directeurs dit het beste aan? Doen ze het zelf of laten ze anderen het werk doen om maximaal ontzorgd te worden? Kiezen ze voor eigen expertise of geven ze de voorkeur aan nauwere samenwerking met publieke en private partners?

In dit nummer willen we verschillende actuele thema's onderzoeken met betrekking tot lokale overheidsopdrachten. We kijken naar opdrachtencentrales en raamcontracten, waarbij lokale besturen optreden als afnemers van leveringen en diensten die zijn aanbesteed door andere bovenlokale overheden. Wat zijn de voor- en nadelen van deze constructies en hoe verloopt dit in de praktijk? We onderzoeken ook hoe publiek-private samenwerkingen (PPS) een meerwaarde kunnen betekenen voor grootschalige lokale projecten. Welke mogelijkheden zijn er en wat is een goede leidraad voor een PPS? Daarnaast gaan we specifiek in op enkele innovatieve aspecten, zoals het gebruik van SDG-doelstellingen (Sustainable Development Goals) als effectieve gunningscriteria bij aanbestedingen, en in hoeverre lokaal inkopen kan bijdragen aan het behalen van deze duurzaamheidsdoelen.

Tot slot behandelen we de wetgeving omtrent overheidsopdrachten, die als rode draad door het geheel loopt. We benaderen het juridische kader met respect en voorzichtigheid, maar we zijn ook geïnteresseerd in hoe de regelgeving kan worden vertaald naar een efficiënt, innovatief en duurzaam verhaal.

In zijn academische bijdrage biedt Steven Van Garsse, hoogleraar aan UHasselt en tevens redactielid en inspirator van dit themanummer, een breed overzicht van diverse actuele ontwikkelingen. Hij plaatst opdrachtencentrales en een grootschalige benadering tegenover lokaal georiënteerde procedures, onderzoekt uitgebreid de mogelijkheden van publiek-publieke samenwerking en in-housecontracten, en analyseert de aandachtspunten voor publiek-private samenwerkingen. Hij verduidelijkt ook hoe samenwerking en onderhandelingen in het kader van overheidsopdrachten in overeenstemming met de wetgeving kunnen plaatsvinden.

In de cases die we behandelen, belichten we zowel een PPS-overeenkomst als een gezamenlijk aankoopbeleid via een intergemeentelijk samenwerkingsverband. We maken ook kennis met het aanbod van het Agentschap Facilitair Bedrijf en een circulair project op het gebied van duurzaamheid.

Hebben bijgedragen aan dit nummer

Jean Pierre Van Speybroeck (Hoofdredacteur Impuls) | Steven Van Garsse (Hoofddocent UHasselt) | Gunther Hilkens (Communicatie- en marketingmanager)| Sieg Vermeiren  (Projectmanager) | Piet Van Theemsche (Patrimoniumambetenaar Stad Lokeren) | Cindy Wynants (Projectcoördinator stadsontwikkeling) | Eva Neefs (Experte circulair bouwen)| Julie Poppe (Programmamanager circulaire stad)| Anneleen Cosijn (Portfoliobeheerder aankoopcentrale van Het Facilitair Bedrijf) | Kristel Croonen (Afdelingshoofd Lokale Organisatie en Werking ABB) | Eddy Van der Stock (Voorzitter V-ICT-OR)| Team personeel lokale besturen | Nele De Cleen (Algemeen directeur Temse)  | Bénédicte Buylen (Algemeen directeur Merelbeke)

Volledige inhoud

Edito

Lokale overheidsopdrachten
Jean Pierre Van Speybroeck

Thema

Overheidsopdrachten en vastgoedvalorisatie
Steven Van Garsse

Samen naar het voertuigenpark van de toekomst
Gunther Hilkens & Sieg Vermeiren

Stadsvernieuwing - project Hoedhaar in Lokeren
Piet van Theemsche

Circulair herbestemme in Mechelen
Cindy Wynants, Eva Neefs & Julie Noppe

De aankoopcentrale van Het Facilitair Bedrijf: raamcontracten als kerntaak
Anneleen Cosijn

ABB Overheidsopdrachten doorgelicht 
Kristel Croonen

V-ICT-OR | Overheidsopdrachten voor digitale projecten
Eddy Van der Stock

ABB Het nieuwe kaderbesluit rechtspositieregeling
Team personeel lokale besturen

Filbertbevraging en ... save the date(s)!

Een frisse kijk op hedendaags leiderschap
Nele De Cleen & Bénédicte Buylen

Event

Exello.net ledencongres 11 mei 2023

Nog niet geabonneerd op Impuls?

Laat u ook inspireren om de werking en de organisatie van uw bestuur naar een hoger niveau te helpen tillen.