MATConnect is een online bibliotheek van Vanden broele

Organisatiebeheersing en (externe) audit - Een streven naar harmonie

Impuls 2023/2

In een notendop

Organisatiebeheersing en (externe) audit vormen een Siamese tweeling. Vanaf 2014 werd de externe audit uitgerold in de Vlaamse lokale besturen. Vandaag hebben alle 300 besturen al eens Audit Vlaanderen over de vloer gehad en ziet Impuls de tijd rijp om zelf even een follow-up in te lassen. Wat betekenen organisatiebeheersing en (externe) audit vandaag voor de (adjunct-)algemeen directeurs? Wat zijn essentiële ankerpunten voor een goede organisatiebeheersing? Welke evoluties en patronen worden zichtbaar? En wat zijn de ervaringen van de algemeen directeurs en burgemeesters met de externe audit? De redactie legde in een interview een aantal getuigenissen voor aan de administrateur generaal van Audit Vlaanderen met het oog op het verder uitdiepen van de dialoog.


Ook met de bevoegde minister werd het gesprek aangegaan over de geheimhoudingsplicht bij de bespreking van forensische rapporten. We beperken ons niet alleen tot de externe audit van de Vlaamse lokale besturen. We gaan ook benchmarken met andere sectoren – de privésector, andere publiekrechtelijke overheden en Waalse gemeenten. Hoe hebben we dit alles nu in de praktijk in dit nummer uitgewerkt? Het auditthema zelf presenteren we als een drieluik.

In het eerste luik biedt Gunter Schryvers, managerauditor Audit Vlaanderen, een breed overzicht van organisatiebeheersing.
Het tweede luik vertolkt de ervaringen en reflecties binnen drie lokale besturen: Dilsen-Stokkem (Eddy Stevens, adjunct-algemeendirecteur, en Patrick Doumen, algemeen directeur), Heist-op-den-Berg (algemeen directeur Hans Welters en Meike Vandeperre, deskundige organisatiebeheersing) en Sint-Pieters-Leeuw (burgemeester Jan Desmeth).
Deze praktijkervaringen kruiden het interview met Marc Vandersmissen, administrateur-generaal van Audit Vlaanderen, waarbij ook Luc Jolie, voorzitter Exello.net, nauwgezet de vinger aan de pols hield met verscheiden vragen. Dit tweede luik wordt afgesloten met een bijdrage van redactielid Myriam Parys, algemeen directeur Diest, die op voordracht van de VVSG werd aangeduid in het auditcomité van de Vlaamse lokale besturen.


In het derde luik kijken we over het muurtje. Tony Andries, supply chain strategy manager Volvo, geeft aan welke inzichten uit de privésector nuttig kunnen zijn voor de algemeen directeurs.
Daniël Verbeken, voorzitter van het auditcomité van Volkshaard BV, verduidelijkt daarna hoe een sociale huisvestingsmaatschappij structureel omgaat met professionele risico’s.

Geen twee zonder drie: we trokken richting het Waalse Hannuit, waar algemeen directeur Amélie Debroux ons updatete over de regionale insteek. In Wallonië blijkt externe audit als uitgewerkt systeem een nobele onbekende. Dit neemt niet weg dat de directrice générale van Hannut een duidelijke visie heeft op de diverse uitdagingen inzake contrôle interne evenals op de voor- en nadelen van de gehanteerde beheersmaatregelen.

De ABB-rubriek heeft ook raakpunten met de organisatiebeheersing: Thomas Van Langenhove,adviseur lokale organisatie en werking, motiveert de noodzaak van de deontologische code en schetst de bevoegdheden van de deontologische commissie, die recent als extra verplichting werd toegevoegd. Eddy Van der Stock, voorzitter V-ICT-OR, waadt op zijn beurt in risicovolle wateren en pleit er expliciet voor om cybersecurity op te nemen in organisatiebeheersing.

Wat brengt ons ‘In dialoog’? Bénédicte Buylen, algemeen directeur Merelbeke, laat ons kennismaken met haar collega Jurgen Mestdagh van Wingene.

Afsluiten doen we met de recentste Exello.netevoluties, met in focus het bijzonder geslaagde Exello.net-ledencongres van 11 mei via een doorleefd verslag van Meike Van Grembergen (algemeen directeur Eeklo).

Cover 2023 02 Audit

Hebben bijgedragen aan dit nummer

Jean Pierre Van Speybroeck (Hoofdredacteur Impuls) | Gunther Schryvers (Manager-auditor)| Eddy Stevens (Adunct-algemeendirecteur Stad Dilsen-Stokkem) | Patrick Doumen (Algemeen directeur Stad Dilsen-Stokkem) | Hans Welters (Algemeen Directeur Lokaal bestuur Heist-op-den-Berg) | Mieke Vandeperre (Deskundige organisatiebeheersing Lokaal bestuur Heist-op-den-Berg)| Jan Desmeth (Burgemeester Gemeente Sint-Pieters-Leeuw)| Mark Vandersmissen (Administrateur-generaal Audit Vlaanderen) | Myriam Parys (Algemeen directeur Stad Diest) | Tony Andries (Supply chain strategy manager Volvo Group)| Daniël Verbeken (Gewezen financieel directeur Stad Gent, Onafhankelijk bestuurder Volkshaard, voorzitter van het auditcomité)  | Amélie Debroux (Directrice générale Ville de Hannut)| Thomas Van Langenhove (Adviseur lokale organisatie en werking Agentschap Binnenlands Bestuur) | Eddy Van Der Stock (Voorzitter V-ICT-OR) | Bénédicte Buylen (Algemeen Directeur Gemeente Merelbeke) | Jurgen Mestdagh (Algemeen directeur Gemeente Wingene) | Mieke Van Grembergen (Algemeen directeur Stad Eeklo)

Volledige inhoud

Edito

Lokale overheidsopdrachten
Jean Pierre Van Speybroeck

Thema

Inleidende bijdrage
Gunter Schryvers

Dilsen-Stokkem op zoek naar de maas in haar auditnet
Eddy Stevens & Patrick Doumen

Audit Vlaanderen: partner van de lokale besturen of koele minnaar
Hans Welters & Miecke Vandeperre

Burgemeester aan het woord: inzichten uit Sint-Pieters-Leeuw
Jan Desmeth

Audit in evolutie: Mark Vandersmissen overschouwt, duidt en antwoordt
Mark Vandersmissen

Het auditcomité lokale besturen
Myriam Parys

Audit in de privésector
Tony Andries

Het auditgebeuren in sociale huisvestingmaatschappij Volkshaard BV
Daniël Verbeken

Et pour les Wallons: pas la même chose
Amélie Debroux

ABB - beleid De deontologische comissie en de deontologische code
Thomas Van Langenhove

V-ICT-OR Cyberweerbaarheid 
Eddy Van der Stock

Organisatievernieuwing aan de vooravond van een fusie
Bénédicte Buylen & Jurgen Mestdagh

Verslag ledencongres 11 mei 2023
Meike van Grembergen

Raad van bestuur
Exello.net 2023-2027

Event

Summerschool 24 en 25 augustus 2023

IIMC Brugge/Antwerpen/Amsterdam - Study Abroad Programme 19 tot en met 23 september 2023

IMCA-conference - Austin Texas 30 september tot en met 4 oktober 2023

Lustrumviering Exello.net - Brussel 18 oktober 2023

Nog niet geabonneerd op Impuls?

Laat u ook inspireren om de werking en de organisatie van uw bestuur naar een hoger niveau te helpen tillen.