MATConnect is een online bibliotheek van Vanden broele

Ruim 20 jaar Eredienstendecreet

Impuls 2025/1

Impuls 2025/1

In een notendop

Erediensten en kerkfabrieken. Dit zijn niet direct de onderwerpen waar de (adjunct-)algemeen directeurs zich bij voorrang op focussen. Toch hebben ze te maken met lokaal overleg, gemeentelijke financiering en en al dan niet geklasseerde kerkgebouwen. Het Eredienstendecreet (2004) was een belangrijk baken. Weliswaar heeft dit decreet het keizerlijk decreet op de kerkfabrieken van 1809 met de signatuur van Napoleon opgeheven en talrijke waardevolle en duurzame innovaties ingevoerd (centrale besturen, meerjarenplan, overlegmodel, …), de overige fundamentele principes zijn grotendeels intact gebleven. Daarnaast heeft het decreet ook specifieke bepalingen opgenomen met betrekking tot diverse andere erediensten, in een streven naar een zekere gelijkschakeling.

De recente evaluatiestudie van het Eredienstendecreet in opdracht van het Agentschap Binnenlands Bestuur biedt een passend moment om het thema erediensten in de diepte te analyseren. Redactielid William Vancleynenbreugel, algemeen directeur gemeente Lanaken, contacteerde enthousiast alle betrokken partijen en koos voor een zo ruim mogelijke scope.

Hoe oogt de evaluatie van het Eredienstendecreet vanuit een academische invalshoek? Wat leren ons diverse cases, bekeken vanuit verschillende standpunten: provincie, bisdom, binnenlands en lokaal bestuur? Het overgrote deel van de casuïstiek heeft betrekking op de rooms-katholieke eredienst, maar ook de andere erediensten komen aan bod. De slotreflectie mag ook niet ontbreken: zijn het huidige financieringsmodel en het bestaande gebouwenbeheer niet aan herziening toe?

Jonathan Bernaerts, Adriaan Overbeeke en Dirk Van Heule, professoren aan de Universiteit Antwerpen, lichten toe wat essentieel is in de evaluatiestudie van het Eredienstendecreet voor de (adjunct-)algemeen directeurs. Hoe wordt de huidige bevoegdheidsverdeling tussen de openbare besturen geëvalueerd, alsook de vormgeving van het kerkbestuur? Wat zijn de bevindingen omtrent de financieringscontext (overlegmodel en de financiële beheersdocumenten)? Wat zijn de aandachtspunten inzake de verdeling van de financieringsverplichtingen?

Voor de cases ter illustratie deden we een gerichte greep uit verschillende bestuursniveaus. De eerste insteek is provinciaal. Gewezen gemeentesecretaris Eric Vermeiren, adviseur erediensten Provincie Antwerpen, schetst een kristalhelder beeld van de verschillende rollen van de provincie. In hoeverre is de provincie een financierende overheid? Hoe gaat ze om met de rooms-katholieke kathedrale kerkfabrieken, de orthodoxe en de islamitische erediensten en met de niet-confessionele levensgemeenschap(pen)? Wat omvat de adviserende opdracht? Met een knipoog naar de toekomst evalueert de auteur de huidige provinciale bevoegdheid.

In de tweede case onderzoekt Bart Vercauteren, bisschoppelijk afgevaardigde dienst kerkfabrieken Bisdom Brugge, welke opportuniteiten het overleg tussen de gemeente en het centraal kerkbestuur inhoudt voor beide partijen. De auteur gaat in op het overleg omtrent de financiering, het beheer en de ontsluiting van de kerkgebouwen. Wat de “gebouwen van de eredienst” betreft, pleit hij voor een brede visie met valorisatie en met specifieke aandacht voor neven- en herbestemmingen.

Voor de derde case trekken we naar Genk. Jessie Vandenheuvel, diensthoofd diversiteit en gelijke kansen, en Ahmet Arkan, verbindingsambtenaar, bieden een overzicht van een breed opgevatte interreligieuze dialoog en dit vanuit een bewuste multiculturele benadering. Hoe verlopen de contacten met de bijzonder uiteenlopende erediensten? Hoe werd het vertrouwen gewonnen door ook socioculturele verenigingen en koepelorganisaties te betrekken? En welke ondersteuning – financiële en andere – biedt Stad Genk?

In de vierde en laatste case gaat Bart Van Dooren, afdelingshoofd Agentschap Binnenlands Bestuur, in op een aantal concrete verplichtingen van de gemeenten ten opzichte van de kerkfabrieken. De auteur verwijst naar de bijdragen in de exploitatietekorten en voor investeringen, en beklemtoont het belang van onderhandelingen over het aanwenden van de reserves van de kerkfabriek. Hij analyseert ook de verplichtingen van de gemeente tegenover de bedienaar van de eredienst en diept de complexe problematiek van de woonstvergoeding uit.

De trekker van het nummer, William Vancleynenbreugel, besluit het thema met een kritische reflectie over het financieringsmodel. Hij vergelijkt het Vlaamse model met binnen- en buitenlandse voorbeelden. Ook werpt hij een kritische blik op de huidige bevoegdheidsverdeling tussen de openbare besturen en houdt hij tezelfdertijd een pleidooi voor meer inspanningen van de eredienstbesturen omtrent hun patrimonium, o.a. via een strategisch vastgoedplan.

Na het thema schakelen we naar de gebruikelijke Impulsrubrieken: ABB, V-ICT-OR en In dialoog. Nu de gemeente- en OCMW-raden zijn geïnstalleerd en in overleg gaan met alle relevante actoren voor het lokale beleid, is het tijd om het verkiezingsfeuilleton af te sluiten. Dat doen we met een blik op een item dat in het begin van de legislatuur extra aandacht vraagt, namelijk de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Team Schaal en Bestuurskracht (ABB) schetst hoe en waarom het klassieke goedkeuringstoezicht van de Vlaamse Regering over de oprichting en statutenwijzigingen van samenwerkingsverbanden wordt vervangen door een voorafgaande adviesverplichting. Er wordt ook gewezen op het belang van een versterkte opvolging van verzelfstandiging en samenwerkingsverbanden door het lokaal bestuur.

In de ICT-wereld is niets de algemeen directeurs vreemd, ook AI niet. Eddy Van der Stock, voorzitter V-ICT-OR, is ervan overtuigd dat ook voor lokale besturen AI een hefboom kan zijn voor meer efficiëntie en meer effectiviteit. Welke moderne AI-technologieën zijn nu al bruikbaar, wat zijn mogelijke concrete toepassingen en wat zijn de aandachtspunten voor het gemeentelijk management? Het gegeven wordt verkend in een eerste van twee bijdragen omtrent deze relevante materie – in de volgende Impuls diepen we dit verder uit.

Naar goede traditie ronden we af met ‘In dialoog’. Luc Vrijdaghs, algemeen directeur Stad Beringen, onderwerpt François Mylle, algemeen directeur Stad Geel, aan een vriendschappelijk spervuur van uiteenlopende vragen. Wat zijn de evoluties in het ambt? Hoe pakt Geel de meerjarenplanning en de war on talent aan? Wat betekent zinvol innoveren in een administratie? En uiteraard: wat is zo typisch aan de eigen werking en filosofie van de Barmhartige Stede?

Hebben bijgedragen aan dit nummer

Jean Pierre Van Speybroeck (Hoofdredacteur – Impuls) | Jonathan Bernaerts (Docent – Rechtenfaculteit, Universiteit Antwerpen) | Dirk Vanheule (Gewoon hoogleraar – Rechtenfaculteit, Universiteit Antwerpen) | Adriaan Overbeeke (Universitair docent – senior onderzoeker, Vrije Universiteit Amsterdam & Universiteit Antwerpen) | Eric Vermeiren (Medewerker – Provincie Antwerpen) | Bart Vercauteren (Bisschoppelijk afgevaardigde – Dienst kerkfabrieken, Bisdom Brugge) | Jessie Vandenheuvel (Diensthoofd diversiteit en gelijke kansen – Stad Genk) | Ahmet Arkan (Verbindingsmedewerker – Stad Genk) | Bart Van Dooren (Afdelingshoofd – Agentschap Binnenlands Bestuur) | William Vancleynenbreugel (Algemeen directeur – Gemeente Lanaken) | Eddy Van der Stock (Voorzitter – V-ICT-OR) | Luc Vrijdaghs (Algemeen directeur – Stad Beringen) | Francois Mylle (Algemeen directeur – Stad Geel)

Volledige inhoud

Edito

Ruim 20 jaar Eredienstendecreet
Jean Pierre Van Speybroeck

Academische bijdrage

Evaluatiestudie van het Eredienstendecreet
Jonathan Bernaerts, Adriaan Overbeeke & Dirk Vanheule

Cases

Provinciaal perspectief
Eric Vermeiren

Het overleg tussen centraal kerkbestuur en gemeenteoverheid
Bart Vercauteren

Een lappendeken aan religies in Genk
Jessie Vandenheuvel & Ahmet Arkan

Gemeentelijke verplichtingen inzakeerediensten
Bart Vandooren

Reflectie

Ander financieringsmodel voor eredienstbesturen?
William Vancleynenbreugel

Exello.net

Filbert Academy
Team Exello.net

ABB - Verkiezingen

Lokale samenwerking: voorafgaand advies
Team Schaal en Bestuurskracht ABB

V-ICT-OR

AI in lokale besturen – deel 1
Eddy Van der Stock

In dialoog

Regionale stad op dreef: Geel
Luc Vrijdaghs & François Mylle



Nog niet geabonneerd op Impuls?

Laat u ook inspireren om de werking en de organisatie van uw bestuur naar een hoger niveau te helpen tillen.